DEURNE – Stuurvaardige vrouwen strijken op 20 en 21 mei neer in de Liesselse bossen. Het circuit van MC Deurne is dat weekend het decor van de ouverture van het EK motorcross voor vrouwen.

Harry Weerts 11-05-23, 19:00

Een paar jaar geleden was het Deurnese circuit ook al in beeld voor een wedstrijd in de EK-cyclus. Jarenlang stond Oss op de kalender van de reeks wedstrijden. Door vergunningsperikelen kon ’t EK daar niet meer terugkeren.

Organisator IMBA liet al snel zijn oog vallen op het 1850 meter lange zandcircuit van MC Deurne. ,,Toen was de tijd nog niet rijp”, vertelt wedstrijdorganisator Johan Thijssen. ,,We vonden het financieel een te groot risico. Je moet reiskosten vergoeden en prijzengeld betalen.”

Anno 2023 is MC Deurne er wél klaar voor om internationale toppers te ontvangen. ,,Nu zijn we ervan overtuigd dat we genoeg geld binnen harken via kaartverkoop.” Kaartjes kosten zaterdag 5 euro en zondag een tientje. Ze zijn alleen aan de poort te koop.

Meisje van vijf op motor

Liefst vierhonderd onverschrokken dames en heren reizen volgende week naar Deurne. Vrouwen en mannen, meisjes en jongens van uiteenlopende leeftijden komen heel het weekend in actie, in verschillende raceklassen. ,,De jongste deelnemer is vijf, de oudste 70″, zo schetst manusje-van-alles Jan van Bussel. Het koninginnennummer is de openingsrace om het Europees Kampioenschap voor vrouwen. Die wordt zondag over drie manches verreden.

We willen de entourage van de deelnemers zo veel mogelijk op eigen terrein onderbren­gen. Dan houden we het overzicht en beperken we overlast voor de buurt

Johan Thijssen, MC Deurne

 

Honderd vrijwilligers van MC Deurne leiden dat weekend alles in goede banen. Zo ook het wagenpark dat voorbij de toegangspoort van het circuit een plek krijgt. ,,Heel wat caravans strijken hier neer, maar ook grote vrachtwagens,” vertelt Thijssen terwijl hij over nu nog lege grasvelden aan de rand van het circuit wandelt. Die staan straks vol met voertuigen in allerlei soorten en maten. ,,We willen de entourage van de deelnemers zo veel mogelijk op eigen terrein onderbrengen. Dan houden we het overzicht en beperken we overlast voor de buurt.”

Andere vrijwilligers letten vooral op de wedstrijden. Zogenoemde vlaggers houden de baan nauwlettend in de gaten. Zij moeten met vlagsignalen de veiligheid van coureurs garanderen, bijvoorbeeld wanneer een deelnemer ten val komt. ,,Ze hebben allemaal een cursus met goed gevolg afgerond. Op de wedstrijddag zelf krijgen ze ook nog instructies.”

Zege voor thuisfavoriet?

Thijssen rekent op zeker 1200 toeschouwers. ,,Hopelijk ook veel lokale mensen.” Maar gaat een thuisrijdster tijdens de eerste EK-race in de Liesselse bossen met de overwinning aan de haal? Het kan zomaar. ,,Ons lid Britt van der Werff werd vorig jaar tweede in de EK-eindstand. Ze kent het circuit natuurlijk als haar broekzak.”