Beste leden,

N.a.v. het bericht afgelopen zondag wat massaal gedeeld werd en de vele reacties van rijders en clubs naar de KNMV kregen wij gisteren bericht dat ze het betaalsysteem uitstellen. MX Materplan treed wel in werking KNMV wil daarvoor dit voorjaar (als het weer mag) fysieke bijeenkomsten met clubs organiseren. In de voorbereiding daarop worden licentiehouders geraadpleegd. Het is goed om te horen dat we met zijn allen hierin betrokken gaan worden zoals het hoort. Onderstaand het bericht van de KNMV aan de clubs.

Beste clubbestuurder,

Na een lange aanloop valt komende donderdag het startschot voor het MX-masterplan. We gaan vanaf dit seizoen stappen zetten met legalisering, veiligheid en duurzaamheid bij motocrosscircuits door het land. Welke clubs dit in eerste instantie zullen zijn, wordt momenteel door een expertgroep uitgewerkt.

Het plan is noodzakelijk om een uitgebreid netwerk van circuits in Nederland te behouden. Door klimaatdoelstellingen, veiligheidseisen, moeizame vergunningstrajecten en de afname van draagvlak (‘het is herrie!’) wordt het steeds moeilijker en duurder om als motocrossaccommodatie het hoofd boven water te houden. Nu investeren in de drie pijlers van het MX-masterplan (legalisatie, veiligheid en duurzaamheid) is daarom essentieel, voor het te laat is.

Voorlopig geen betaalsysteem

De clubs en KNMV gaan aan de slag, maar kunnen dit niet alleen betalen. Rijders zouden daarom via de KNMV-app een bijdrage van twee euro per vrije training voldoen. De invoering van dit betaalsysteem per vrije training gaat voor nu echter niet door.

De bijdrage via de app zorgde de afgelopen dagen voor een toename in vragen en zorgen over de uitvoering ervan. Dit willen we niet negeren. We zetten immers als crosswereld een langlopend plan op met een belangrijk doel. Dan kan het niet zo zijn dat één van de ingezette middelen op veel weerstand stuit.

Tekentafel

Dit neemt niet weg dat het masterplan, linksom of rechtsom, wél gefinancierd moet worden. Voor de financiering gaan we samen terug naar de tekentafel. KNMV wil daarvoor dit voorjaar (als het weer mag) fysieke bijeenkomsten met clubs organiseren. In de voorbereiding daarop worden licentiehouders geraadpleegd.

Ondertussen gaat de daadwerkelijke uitvoering van het MX-masterplan vanaf donderdag gewoon van start. Over de urgentie en relevantie daarvan is immers geen twijfel. En wachten is geen optie: doen we NX, dan verdwijnt MX!

KNMV houdt je op de hoogte over wat er de komende tijd in gang wordt gezet en bij welke clubs. Graag benadrukken we, zoals altijd, dat alle vragen, ideeën, opmerkingen en andere input voor het MX-masterplan van harte welkom zijn via sport@knmv.nl.

Met vriendelijke groet,

Camiel van Berkesteijn, Sporttechnisch manager

Meer volgt…

Bestuur M.C. Deurne