Na 35 jaar draaien Willy en Henriëtte Reijnders uit Deurne de voordeur van hun sportprijzenwinkel Masta voorgoed op slot. ,,Het zal niet mee vallen om dit los te laten.”

We spoelen terug in de tijd. Willy, metselaar in de bouw, overdenkt zijn toekomst. De kans dat hij zijn pensioen haalt met het metselvak, lijkt hem klein. ,,Ik organiseerde in die tijd wielerwedstrijden en haalde de bekers daarvoor in België. Veel mensen van andere verenigingen vroegen me of ik er voor hen ook wat mee wilde nemen en van het een kwam het ander. Uiteindelijk begonnen we voor onszelf bij ons thuis in de garage.”

De garage werd al gauw te krap en in 1991 opende het stel hun sportprijzenwinkel Masta aan de Leembaan in Deurne. Sinds die tijd is het een zoete inval van verenigingen die een beker, medaille, vaantje of relatiegeschenk nodig hebben. Willy en Henriëtte graveren alles wat los en vast zit. Van sportprijzen tot onderscheidingen voor carnaval en van pennen tot metalen plaatjes voor de industrie. Los van verenigingen komen er ook doorlopend mensen aanwaaien voor koffie en een praatje. ,,Je hoort hier hele levensverhalen voorbij komen”, zegt Henriëtte. ,,Een kopje koffie kan veel doen als mensen het even niet meer zo zien zitten.”

Zelf weet ze maar al te goed hoe het is om door een dal te gaan. Vier jaar geleden werd Willy slachtoffer van een zwaar verkeersongeval. Hij reed op de wielrenfiets toen hij geschept werd door een auto. ,,Ik werd gelanceerd en kwam twintig meter verderop terecht met een gebroken bekken, kapotte ribben en een klaplong.” Willy lag vier maanden in het Elkerliek-ziekenhuis.

Na jaren revalideren kan hij weer de dingen doen waarvan hij geniet. Hij fietst op een aangepaste wielrenfiets en kan weer optreden met Waaj Faaj, zijn amusementsband.

,,Tijdens mijn verblijf in Blixembosch moest ik naar doelen toe werken. Een van mijn eerste doelen was het optreden bij de jubileumreceptie van carnavalsvereniging de Peelpluimen. Dat dat lukte, dat was emotioneel.”

Sportshop Laarbeek in Beek en Donk gaat de zaak nu overnemen. ,,We gaan niet pats boem stoppen, hoor. Ik draag het nog over aan de nieuwe eigenaar. En als jij bekers bij mij afgeeft, neem ik ze wel mee naar Beek en Donk.”

Tekst: DAPHNE BROERS D.BROERS@ED.NL

Foto: Ton v.d. Meulenhof

Al vele jaren neemt M.C. Deurne haar bekers af bij Willy en Henriëtte en dit altijd tot volle tevredenheid!

Wij willen hun heel hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en hopen dat ze een geweldige tijd tegemoet gaan. Het zal wennen zijn maar je zult zien dat na het wennen komt het genieten. Heel veel plezier samen gewenst namens iedereen van M.C. Deurne!