Beste leden,

Afgelopen tijd heeft de KNMV verschillende uitingen gedaan over het MX Masterplan dat ze per 1 april willen invoeren. Een plan dat is ontwikkeld om het mogelijk te maken dat Motocross verenigingen ondersteuning krijgen om ervoor te zorgen dat Motocross niet verloren gaat in Nederland.

MC Deurne ondersteund de gedachte hierachter helemaal. Echter over de invoering en uitvoering van het plan hebben wij onze bedenkingen. Als vereniging zijn we niet betrokken geweest in ontstaan van het plan, maar hebben er wel een mening over. Daarom hebben wij tot 2 keer toe na uitingen van de KNMV over de invoering van het plan contact gezocht met KNMV en hebben een aantal verzoeken en vragen neergelegd.

Tot op heden hebben wij daar voor ons geen antwoorden op ontvangen waarmee we verder kunnen terwijl de invoering nadert. KNMV dwingt ons als club in een handhaversrol voor de uitvoering hiervan omdat zij aangeeft dat rijders die niet betaald hebben onverzekerd rondrijden. Op deze handhaversrol zitten we uiteraard niet op te wachten.  Het gaat uiteindelijk hier om een plan wat formeel een zaak is tussen rijder en bond en niet tussen rijder en vereniging.

Toch start het plan op 1 april en dit betekend dus dat bij de training van 3 april het plan ingaat en wij als club welke aangesloten is bij KNMV zullen moeten gaan handhaven voor de leden welke met een KNMV licentie op onze baan willen komen trainen.

Zij zullen vanaf dat moment een bijdrage van 2 euro per rijder moeten betalen per training. Dit schijnt via een app plaats te gaan vinden. Als je als KNMV rijder wilt weten hoe het werkt verwijzen wij jullie naar de KNMV. Zij hebben alle informatie hierover.

Advies:

KNMV licentiehouders die het gedachten goed van het plan ondersteunen geven wij het advies om snel te zorgen dat je met de app kunt werken en te zorgen dat je dit elke training geregeld hebt. Onze toezichthouders kunnen je niet helpen want bij ons weet ook niemand hoe het werkt. Ga daarom geen discussie aan met onze toezichthouder, maar neem contact op met KNMV als je niet weet hoe het werkt.

KNMV licentiehouders die het plan niet ondersteunen zouden een MON licentie kunnen nemen om op onze baan te trainen daar MON voor zover wij weten momenteel niet deelneemt aan dit plan. Er bestaat natuurlijk een mogelijkheid dat ook MON overgaat op dit plan.

Omdat KNMV tussentijds de polisvoorwaarden wijzigt van de licentie lijkt het ons mogelijk om de polis te annuleren en restitutie te krijgen voor de maanden dat er nog geen risico gelopen is. Dit is namelijk gebruikelijk in verzekeringsland. Wij hebben dit niet gecheckt bij KNMV dus is verstandig eerst te vragen of dit mogelijk is. Hou tevens rekening met feit dat er misschien een korte overgangsperiode is dat je niet kunt rijden als je nog geen MON pas hebt.

Uit dit schrijven en ons advies aan rijders kunnen jullie de conclusie trekken dat we als bestuur niet blij zijn hoe KNMV dit plan bij ons en voor onze leden introduceert.

Naar ons idee kunnen hiervoor gevolgen dan ook niet uitblijven. Echter zoals een vereniging betaamd willen wij dit in de toekomst met onze leden bespreken. Dit in een algemene vergadering. Hopelijk kunnen we voor einde van dit jaar die beleggen als Corona weer uitgebannen is.

Dit neemt niet weg dat wij als vereniging zoals eerder aangegeven het plan in beginsel wel omarmen en willen ook solidair zijn richting onze collega verenigingen in de Motocross.  Daarom willen wij in datzelfde overleg ook bespreken om namens onze vereniging en dus namens onze leden een bedrag te storten in het MX Masterplan om zodoende clubs te helpen in het voortbestaan van de Motocross in Nederland. Of dit gaat gebeuren en voor welk bedrag hangt af hoe onze leden hierover gaan beslissen.

Onderstaand de mail die wij van de KNMV hebben ontvangen op 12 maart en een extra uitleg mail hebben we ontvangen op 24 maart waarin we een uitnodiging hebben gekregen om deel te nemen op dinsdag 30 maart aan een uitleg/vragen uurtje voor de clubs.

KNMV mail

Update MX-masterplan:

uitleg betaalsysteem per 1 april 2021

Beste motorsporter,

We gaan richting de laatste week voor de invoering van het betaalsysteem voor vrije trainingen voor de motocross, in het kader van het MX-masterplan. Graag praat ik je vast bij over de exacte werking van het systeem.

Betaalsysteem via KNMV-app

Vanaf 1 april 2021 moet elke licentiehouder voor een vrije training op een crosscircuit, twee euro voldoen voor het MX-masterplan. Jouw bijdrage gaat in de landelijke pot voor het MX-masterplan. Daarvan worden bij crosscircuits door het hele land vergunningstrajecten, gele vlagsystemen, etc. gefinancierd. Deze investering vanuit clubs, rijders en de KNMV is noodzakelijk om het uitgebreide netwerk van crosscircuits in Nederland te behouden.

Hoe het systeem vanaf 1 april werkt lees je vast in de onderstaande uitleg. Mocht het nodig zijn, vind je hier op knmv.nl ook een uitgebreide uitleg met screenshots.

De KNMV-app dient eenmalig geüpdatet te worden. Dit kan vanaf woensdag 31 maart 2021 en moet vanaf 1 april gedaan zijn voor je een vrije training kunt boeken. Afhankelijk van de instellingen van jouw telefoon gebeurt deze update mogelijk automatisch. In dat geval zie je in de KNMV-app (in het tabblad ‘Ontdek’) de nieuwe knop ‘Direct training boeken’ staan.

Als dit niet zo is moet je handmatig updaten. Ga hiervoor op jouw telefoon naar de Play Store (Android) of App Store (iOS). Zoek op ‘KNMV’ en voer de update uit. Je moet na de update opnieuw inloggen in de KNMV-app met jouw licentienummer en wachtwoord.

  1. Meld je, zoals altijd, bij een club aan voor een vrije training.
  2. Op de dag van de geplande training open je de KNMV-app. In het tabblad ‘Ontdek’ gebruik je de knop ‘Direct training boeken’. Let op: dit moet écht pas op de dag van de training worden gedaan!
  3. Je bent nu in het scherm ‘Training boeken’. Zoek hier op plaatsnaam of clubnaam naar de baan waar je (bij stap 1) bent aangemeld voor een training op diezelfde dag. Handig: je laatst gekozen circuits staan op den duur alvast vermeld.
  4. Na de keuze voor een circuit krijg je een bevestiging te zien van de locatie en datum van de training. Let goed op dat die kloppen. Daaronder kies je uit betalen met ‘iDeal’ (bankrekening) of ‘Bancontact’ (creditcard). In het voorbeeld betalen we met iDeal.
  5. Kies jouw bank. Daarna geeft iDeal de keuze te betalen met een bank-reader en pinpas óf via de app van jouw bank.
  6. Na betaling via iDeal of Bancontact word je altijd teruggestuurd naar de KNMV-app. Onderaan in de KNMV-app kies je voor het tabblad ‘Passen’. Je ziet daar eerst jouw licentie. Swipe naar rechts en je ziet nu de bevestiging van de door jou geboekte training. Dit is tevens de bevestiging dat jouw bijdrage voor het MX-masterplan is betaald.
  7. Bij de club laat je, zoals altijd, jouw licentie zien. Deze staat in de KNMV-app, in het tabblad ‘Passen’. Swipe daarna naar rechts om óók de (bij stap 6 genoemde) bevestiging te laten zien.
  8. Heel veel plezier en succes tijdens je vrije training!

‘Doen we NX, dan verdwijnt MX’

Graag benadruk ik nogmaals waar we het samen voor doen. We moeten voorkomen dat Nederland eindigt zoals, bijvoorbeeld, België. Daar is nog maar een handjevol circuits over, door steeds strengere eisen (voor geluid en uitstoot) en druk vanuit de maatschappij.

Ook in Nederland neemt de druk op de cross toe, terwijl het maatschappelijk draagvlak afneemt. Al in 2030 moet de CO2-uitstoot met 49 procent zijn teruggedrongen. Als je dan als club niet over de juiste vergunningen beschikt, heb je als ‘vervuiler en herriemaker’ een probleem.

‘2030 duurt nog lang!’, ‘zo’n vaart loopt het allemaal niet!’… Was dat maar zo. Maar als we nu niet samen ingrijpen, dan verdwijnen straks ook in Nederland vele circuits in rap tempo.

Bij minder dan twintig procent van de Nederlandse circuits zijn de vergunningen en het bestemmingsplan nu in orde. Voor alle andere moet dat de komende jaren écht geregeld worden. Dit is een duur en lang traject dat veel expertise vereist. Daarom is het MX-masterplan nodig: ‘doen we NX, dan verdwijnt MX’.

Op naar 1 april

Op woensdag 31 maart ontvang je via de mail een reminder met nogmaals de uitleg van het systeem. Vanaf dat moment is de KNMV-app ook te updaten. Op donderdag 1 april ontvang je via de KNMV-app een notificatie (als je deze functie hebt ingeschakeld) op je telefoon dat het betaalsysteem in werking is gesteld.

Met vragen, opmerkingen, ideeën of andere input voor het MX-masterplan kun je altijd bij ons terecht via sport@knmv.nl. We nemen dan altijd contact met je op.

Met vriendelijke groet,

Camiel van Berkesteijn – Sporttechnisch manager

Wij hopen jullie hiermee goed geïnformeerd te hebben hoe wij hierin staan en uiteraard horen we graag hoe jullie hier in staan.

Bestuur M.C. Deurne